digitaalinen verkostoituminen Aide Tonts @aidetonts

KESTÄVÄTKÖ SUOMALAISET KEHUJA ?

Sanotaan, että ranskalainen ottaa kohteliaisuuden vastaan kuin olisi saanut kauniin kukkakimpun, mutta suomalainen käyttäytyy kuin olisi saanut kukkaruukulla päähänsä.

Oli ilo ja kunnia olla viikonloppuna kutsuvieraana Yleisradion Perjantai-televisio-ohjelmassa. Kun juontaja kysyi mielipidettäni, aloitin kehumalla toisia vieraita. Sain pienen kohun aikaiseksi, kun sanoin, että paikalla olleet miljonääriyrittäjät Hjallis Harkimo ja Jukka Kurttila ovat fiksuja, heillä on visio siitä, mitä he tekevät tai tulevat tekemään – ja ovat komeitakin.

Amerikkalaisessa ja eurooppalaisessa businessverkostossa on hyvänä tapana tervehtiä ja heittää pieni kohteliaisuus toiselle osapuolelle. Kohteliaisuuden antaessaan näytetään, että olen läsnä, huomaan ja arvostan keskustelukumppania. Se on kuin antaisi pienen lahjan.

Mutta mitä tapahtuu, jos suomalaisessa kulttuurissamme kehuu toista? Onko siinä oikeasti syytä naurulle ja kikatukselle vai voisiko käyttää muuta mahdollista reagointitapaa? Minun suositukseni on kiitos ja vastalahja. Siis molemmat.

Kiitos: Kun olet saanut kohteliaisuuslahjan – vaikket välttämättä ole pyytänyt sitä tai et tykkää siitä – niin kiitä: sano ääneen, että arvostat kehua.

Vastalahja: Anna sinua kehuneelle henkilölle myös oma lahja. Paras, mitä voit tehdä, on sanoa, miten arvokas hänen kehunsa oli, koska… ja sitten mietit, mikä voisi hänelle olla tärkeää tai kuka hän on. Onko hän alansa paras asiantuntija, tämän päivän paras puhuja tai yksinkertaisesti sympaattinen ihminen?

Tiedän, että tilanteet tulevat niin äkkiä, ettet ehdi miettiä etukäteen. Totta, mutta sinulla on aikaa harjoitella. Kun seuraavalla kerralla näet ihmisiä vaikka seminaarissa esiintymässä, bussissa puhumassa, astumassa hissiin tai missä tahansa, mieti mitä sanoisit hänelle, jos nyt hän antaisi sinulle kohteliaisuuslahjan. Mikä olisi sinun vastalahjasi?

Huomaat, että jonkin ajan kuluessa sinulla on mielessäsi muhkea vastalahjapankki, josta voit tarvittaessa poimia juuri parhaat vastalahjat, juuri oikeina hetkinä.

Artikkelin auttori Aide Tonts on suoramyyntiyrityksen T’Aide Living OY perustaja,yrittäjä, verkostoitumisen kouluttaja  ja verkostostoista hyödyntäjä, Espoon Yrittäjänaisten Puheenjohtaja, Rhea Challenge ohjelman menttori sekä LähiTapiola hallintoneuvoston jäsen. Ja kaiken sen hän on saavuttanut verkostoitumalla.